Tekst Trouwkaart | Formele en informele teksten voor op trouwkaarten

Lees ook ons artikel over wat je extra op de trouwkaart kan zetten tijdens de Coronacrisis.

De teksten schrijven voor jullie trouwkaart kan een spannende onderneming zijn. Je houdt bijvoorbeeld helemaal niet van teksten schrijven en ziet er tegenop om hiermee bezig te gaan. Of je bent bang om er verkeerde dingen op te zetten, of spel- en grammaticale fouten te maken. In deze blogpost proberen we jullie een eindje op weg te helpen. Gebruik gerust de volledige teksten die je hier vindt voor jullie eigen trouwkaart, of vind hier inspiratie en schrijf gewoon je eigen, originele teksten! We bespreken ook de keuzes die je moet maken voordat je begint met schrijven, zoals de toon van de tekst.

Trouwkaarten in gatsby, ticket en moderne ontwerpstijl. Trouwkaart tekst voorbeelden.

Tekst Trouwkaart | Inhoudsopgave

Wat zet je op de trouwkaart?

Het begint natuurlijk bij het op een rijtje zetten wat je allemaal op de trouwkaart wilt zetten. Er zijn een aantal dingen je er op moet zetten en een heel aantal optionele zaken. We schreven hier een uitgebreide blogpost over: Wat staat er op de trouwkaart? Een kort overzicht volstaat hier. 

De essentiële dingen op een trouwkaart: de huwelijksdatum, jullie volledige namen, de trouwlocatie(s) of in elk geval de plek waar iedereen elkaar zal ontmoeten, en de aanvangstijd(en). Nu zul je afhankelijk van hoe je de bruiloft organiseert ook verschillende versies moeten maken voor daggasten en avondgasten, etc. 

Vervolgens de optionele dingen: 

  • Uitgebreide uitnodigingstekst
  • Jullie eigen contactgegevens
  • Contactgegevens van ceremoniemeester(s)
  • RSVP
  • Routebeschrijving
  • Gedicht of songtekst
  • Bijbeltekst
  • Programma
  • Dresscode
  • Of er plek is voor kinderen of niet
  • Cadeautip
  • Timeline
Klassieke uitnodiging met een zeer gestructureerde layout. De tekst is heel beperkt en volgt een specifiek stramien. Achterkant is voor tijdlijn en andere gegevens.

De toon van de tekst: Formeel of informeel?

Nadat je een overzicht hebt gemaakt van alle dingen die je op de trouwkaart wilt zetten, moet je ook bepalen in wat voor toon je de teksten wilt schrijven. Wat voor soort bruiloft zien je voor je? Een vintage thema met allerlei leuke retro details? Of een black tie of white tie event? Houden jullie van een traditionele tekst (formeel)? Of juist een hele persoonlijke tekst (informeel)?

De stijl van de trouwkaart

En ook heel belangrijk: wat voor trouwkaart ontwerp hebben jullie gekozen? Een moderne, strakke kaart, of een traditioneel en klassiek ontwerp? Maak een keuze voor de toon van de tekst voordat je aan het schrijven begint, dat scheelt je later weer meer werk als je alles moet herschrijven. Overleg goed met elkaar zodat je het hierover eens bent.

De layout van de trouwkaart

Kijk ook goed naar de layout van de trouwkaart die jullie hebben uitgekozen. Vaak heeft de uitnodiging al een specifiek stramien, waar je veel van de informatie al kunt invullen. Sommige trouwkaarten bieden daarnaast weinig ruimte om hele uitgebreide teksten te schrijven. Soms ben je dus heel beperkt met je teksten. Bij de meeste trouwkaart is er echter genoeg ruimte om je eigen layout op te zetten. Vooral bij dubbele trouwkaarten is dit het geval.

De toon van de tekst op de trouwkaart

Uiteindelijk is het belangrijkste dat de manier van schrijven bij jullie als stel past. Een informele, persoonlijke stijl wordt steeds gangbaarder. Voel je daarom vrij om de tekst zo persoonlijk en warm te maken als je zelf wilt. Leef je uit en laat je gevoel spreken. Aan de andere kant, is het gebruikelijk in jullie familie of religieuze groepering om een hele formele tekst op een huwelijksuitnodiging te zetten? Voel je dan ook niet bezwaard om zo’n formele tekst te gebruiken! Als het maar bij jullie past.

Tekst trouwkaart | Informele tekst

Een informele tekst is persoonlijk

Wat we het vaakst zien is een informele tekst. Trouwkaarten zijn ook steeds informeler geworden door de jaren heen, qua tekst en qua ontwerpstijl. Wat bedoelen we met informeel? Volgens de van Dale betekent het “niet-deftig” taalgebruik. Je kan ook denken aan het verschil tussen schrijftaal en spreektaal (volgens bijv. taaladvies.net). Het komt er, denk ik, op neer dat je gewoon zo schrijft zoals je in het gewone leven ook spreekt. Je schrijft een persoonlijke tekst op je trouwkaart, waarbij je de mensen die veel voor jullie betekenen uitnodigt op een familiaire en persoonlijke manier. Precies op de manier die je wil.

Mag je tutoyeren op de trouwkaart?

Een informele tekst betekent onder andere dat je “jij” en “je” kan gebruiken, in plaats van “u”, bij het aanspreken van de genodigde. Uiteraard kun je ook gewoon “u” gebruiken. Beter is het wellicht om niet met “jullie” te werken, omdat je ook mensen zal uitnodigen die bijvoorbeeld single zijn. Al kun je het gebruik van “jullie” ook zien als het aanspreken van al jullie familie en vrienden tegelijk. We zien “jullie” wel vaak gebruikt worden op trouwkaarten en fout is het zeker niet. Het voordeel van tutoyeren is dat het makkelijker is om er een warme trouwkaart van te maken. Maar nogmaals, het is zeker niet noodzakelijk om “je” te gebruiken voor een informele tekst.

Informele tekst trouwkaart | Voorbeeld 1

Dit is een vrij directe, gewone tekst. Informeel qua toon, met “je”; al zet je hier natuurlijk heel eenvoudig “u” voor in de plaats. Verder geen poespas, met alleen de essentiële dingen. (Je zou deze tekst ook nog vooraf kunnen laten gaan door “Wij” gevolgd door een komma, om het geheel in dezelfde persoonsvorm te houden.)

Anna de Vries
&
Johan van Groen

zeggen “ja” tegen elkaar op
20 augustus 2023 om 15:30 uur
in de Vondelkerk te Amsterdam.

Wij zouden het zeer op prijs stellen
wanneer je bij de bruiloft aanwezig bent.

Daarna ben je van harte welkom
op ons huwelijksfeest vanaf 20:30 uur
in restaurant Westerliefde, te Amsterdam.

Informele tekst trouwkaart | Voorbeeld 2

Dit is een persoonlijke tekst. Informeel qua toon, met “jullie”; al zet je hier natuurlijk heel eenvoudig “u” of “je” voor in de plaats. Verder geen poespas, met alleen de essentiële dingen. Voordeel van een dergelijke tekst is dat je jullie namen echt heel mooi apart kunt zetten. Zet de namen gewoon groot neer in een prachtig lettertype en natuurlijk in een mooie, opvallende kleur. Zo creëer je een contrast met de rest van de tekst, zowel qua kleur als qua stijl van de tekst.

Rebecca van Horst
&
Michiel Kuipers

Wij bezegelen onze liefde op 13 september 2023
om half drie in de Grote Kerk te Amsterdam.

Wij willen niets liever
dan dit speciale moment met jullie vieren.

Aansluitend diner en feest in restaurant “Mooi” te Amsterdam.

Trouwkaart tekst informeel: een leuke, persoonlijke uitnodigingstekst. Trouwkaart Amsterdam (Drieluik).

Informele tekst trouwkaart | Voorbeeld 3

Dit is een persoonlijke tekst, speciaal geschreven voor stellen die al een aantal jaren samenwonen en dit feit graag willen noemen de tekst van de trouwkaart. Bij deze tekst staat eerst de gehele tekst en volgt pas op het einde jullie namen. Dit kun je natuurlijk ook omdraaien.

Na 5 jaar samenwonen willen wij ons geluk bezegelen met een huwelijk.

Op 15 januari 2025, om 13:00 geven wij elkaar het jawoord in het stadhuis van Dordrecht.

Wij nodigen je graag uit voor ons huwelijksfeest, vanaf 20:00 in Café Cobra, te Dordrecht.

Wij vinden het bijzonder leuk als je hierbij aanwezig kunt zijn.

Elsa van Damme
&
Nicholas de Groot

Tekst trouwkaart | Formele tekst

Bij een formele, klassieke uitnodiging past ook een formele tekst. Maar hoe schrijf je die? Wat is de etiquette voor het schrijven van een formele tekst voor een trouwkaart? Eerst iets over de etiquette van een formele tekst, daarna een aantal voorbeelden van teksten.

Uitnodigen namens de ouders

Bij een echt formele, ouderwetse tekst wordt de uitnodiging zelfs gedaan door de ouders, maar wat je ook wel vaak ziet is dat de uitnodiging “mede namens de ouders” wordt gedaan. Waar dit naar verwijst is het feit dat de ouders de hele bruiloft betaalden en dat zij daarom ook een vermelding krijgen op de kaart zelf. Tegenwoordig betalen bruidsparen de bruiloft meestal gewoon zelf en is het daarom ook niet nodig om een dergelijke tekst te gebruiken. Al kan het ook gewoon een manier zijn om je ouders erbij te betrekken; om ze een plekje te geven op de trouwkaart. Overleg anders met je ouders en de ouders van je aanstaande, als je denkt dat zij graag genoemd willen worden op de huwelijksuitnodiging.

Trouwdatum voluit schrijven

Bij een formele tekst wordt doorgaans de datum van de bruiloft helemaal uitgeschreven. Dit staat heel chique en officieel. Je doet dat op de volgende manier: zestien september tweeduizend twintig. Na het woord duizend volgt een spatie, ook bij jaartallen, houdt daar dus rekening mee. (Lees meer over deze regels op onzetaal.net.) Je hoeft de datum natuurlijk niet geheel voluit te schrijven. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zonder dat het beslist informeel wordt. In een lopende tekst heeft de voorkeur een combinatie van cijfers en letters: 16 augustus 2020. Let op, de maand wordt met een kleine letter geschreven. Een verkorte vermelding wordt ook vaak gebruikt. Dit kun je op twee manieren doen: 16-08-2020 of 16.08.2020. Lees meer hierover in ons artikel, Wat staat er op een trouwkaart?, bij het kopje “Trouwdatum.”

Is het gepast om een cadeautip te zetten op een formele trouwkaart?

Het hangt van de etiquette af die je volgt (en between us: wie bepaalt die etiquette eigenlijk?). Officieel gezien is het niet gepast om een kadotip op de trouwkaart zelf te zetten, maar bijna iedereen doet het, dus dan kun je niet anders dan concluderen dat het wel gepast is. 

Wil je het toch anders doen? Een mooie oplossing is om een klein kaartje (inlegvel of RSVP) bij te voegen met daarop wat extra informatie, waaronder de cadeautip. Zo houdt je de trouwkaart zelf clean en netjes, maar heb je wel de mogelijkheid alle informatie aan te reiken. Een ander alternatief is een bruiloftsite. Daar kun je ook dit soort informatie op zetten. Een derde alternatief is een ceremoniemeesterbrief. Zo’n brief wordt vaak bijgevoegd in de envelop met de trouwkaart en wordt geschreven door de ceremoniemeester(s). Hier kun je veel meer tekst op kwijt dan op de trouwkaart; bijvoorbeeld iets over de cadeautip.

Hoe zit het met een etiket of adreslabel op de envelop?

Volgens de etiquette van het bruiloftdrukwerk dienen de adressen eigenlijk met de hand geschreven te worden. Je kunt zelf de adressen schrijven, als je een mooi handschrift hebt, of vraag een kennis die mooi kan schrijven. Een kalligraaf inhuren kan natuurlijk ook. Dit geeft het mooiste, persoonlijkste resultaat. Het kost wel wat, maar die prachtig krullende letters op een envelop maken dan ook een fantastische indruk.

Een adreslabel kan echter ook super mooi zijn. Het hangt er namelijk vanaf wat voor etiket het is. Zo’n eenvoudig wit etiket met een geprint adres staat niet chique en past dus niet goed bij een formele, klassieke uitnodiging. Maar een prachtig vormgegeven adreslabel die qua lettertypes en ontwerp helemaal aansluit bij de trouwkaart? Dat is natuurlijk heel wat anders. Dan is zo’n adreslabel net zo chique als de huwelijksuitnodiging zelf. Dergelijke adreslabels verkopen wij natuurlijk ook, en voor elke trouwkaart in onze shop kunnen we een bijpassende adreslabel leveren.

Formele tekst trouwkaart | Voorbeeld 1

Dit is een vrij formele, klassieke tekst, speciaal geschreven voor stellen die de uitnodiging mede namens hun ouders willen doen. De trouwdatum is ook volledig uitgeschreven en de taal is zakelijk. 

Michelle de Jong
&
Hans de Vries

hebben het grote genoegen om u, mede namens wederzijdse ouders, van harte uit te nodigen op hun voorgenomen huwelijk.

Op zaterdag vijf september tweeduizendvijfentwintig om drie uur bent u van harte welkom in het gemeentehuis te Rotterdam en bij de receptie naderhand in restaurant Koolmeesje, Aan de Laan 5, te Rotterdam.

We verheugen ons op uw aanwezigheid!

Formele tekst trouwkaart | Voorbeeld 2

Dit is een hele formele tekst voor een trouwkaart, waarbij de ouders de uitnodiging doen namens het bruidspaar.

De heer en mevrouw de Graaf

zijn verheugd het huwelijk aan te kondigen van hun dochter en aanstaande schoonzoon

Rochelle de Graaf & Sander van der Berg

Rochelle en Sander geven elkaar het jawoord op 3 juni 2024 om 13.45 uur in het stadhuis van Sneek.

Wij willen u van harte uitnodigen voor de huwelijksvoltrekking. Aansluitend volgt de kerkdienst in de Doopsgezinde kerk op de Singel, te Sneek.

Wij verheugen ons op uw aanwezigheid!

Formele tekst trouwkaart | Voorbeeld 3

Dit is een zakelijke maar toch ook persoonlijke trouwkaart tekst, “American style.”  Op Amerikaanse uitnodigingen staat vaak iets in de trant van “Because you have shared in our lives by your friendship and love…” Dit is een prachtige manier om aan te geven dat de genodigde veel voor jullie betekent. We hebben geprobeerd dit naar het Nederlands te vertalen, al was dat nog vrij lastig. Voel je vrij het naar eigen inzicht aan te passen.

Vanwege uw betoonde liefde 
en vriendschap zijn

Alicia van Steenwijk
&
Michiel Herweijer

vereerd u te mogen uitnodigen 
voor hun huwelijk
op 23 juli 2025,
om zeven uur ‘s avonds
in de Vondelkerk te Amsterdam.

Het jawoord wordt vervolgd 
met een spetterend feest.

Trouwkaart tekst die persoonlijk en formeel is, volgens Amerikaanse stijl
Trouwkaart tekst die persoonlijk en formeel is, volgens Amerikaanse stijl.

Formele Amerikaanse tekst | Voorbeeld 4 

Voor deze tekst gebruikten we een Amerikaanse tekst als basis. (Overgenomen van theKnot.com) Voor de volledigheid zetten we die er ook in z’n geheel bij. Het is een standaardtekst, waarbij de tekst vrij uitgespreid op de pagina staat. De ouders doen formeel de uitnodiging namens hun dochter. Het blijft heel lastig om zo’n tekst in het Engels mooi te vertalen naar het Nederlands. Vooral de eerste zin is heel lastig om over te zetten. Zoals altijd, voel je vrij om deze tekst als inspiratie te gebruiken en het naar wens aan te passen.

Op Amerikaanse trouwkaarten zie je doorgaans veel formelere teksten dan op Nederlandse trouwkaarten. Zoek je inspiratie voor een originele formele tekst, dan kun je zeker eens naar Amerikaanse voorbeelden kijken. 

De heer en mevrouw Smith verzoeken u om uw aanwezigheid
bij het huwelijk van hun dochter

Heather Marie
met
Michael Fracis Jacobson

Zaterdag, vijftien mei,
tweeduizend drieëntwintig
Om zes uur ‘s avonds
Plaza Hotel
New York, New York
Receptie volgt

Het Engelse origineel:

Mr. and Mrs. John L. Smith request the pleasure of your presence
at the marriage of their daughter

Heather Marie
to
Michael Francis Jacobson

Saturday, the seventeenth of May
two thousand and twenty
At six o’clock in the evening
Plaza Hotel
New York, New York
Reception to follow

Meer lezen over de inhoud van een trouwkaart en andere stationary

Andere artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *